Cerkev svetega Nikolaja

Cerkev svetega Nikolaja – Miklavža v Mevkužu je bila sprva kapelica, kasneje so zgradili še cerkev in nato zvonik. Nekaj posebnega je zgodba o nastanku podružnične cerkve svetega Nikolaja – Miklavža v Mevkužu. »Legenda govori o mladem plemiču, ki se je na lovu izgubil v gozdu, zdrsnil po strmem pobočju in padel v reko,« pripoveduje Tomaž Bregant, velik poznavalec gorjanskega kota. »Zaobljubil se je, da bo postavil cerkev, če ostane živ. Po srečnem naključju se je rešil in ko je priplezal vrh strmega pobočja, je pred sabo zagledal ravnico. Bil je očaran nad svetom, ki se je odprl pred njim.”

Podružnična cerkev sodi med starejše v Blejskem kotu. Izvira iz sredine 15. stoletja. Za čas nastanka velja letnica 1465, ki jo omenja vizitacija iz leta 1668. Stavba je bila barokizirana v 17. stoletju, kasneje je bila še dodatno predelana. Številni gotski elementi, predvsem prezbiterij, so se ohranili vse do danes. Leta 1739 so prizidali zvonik in z njim deloma pokrili gotsko fresko sv. Krištofa na južni zunanji steni prezbiterija.
Zavetnik cerkve je sv. Nikolaj, škof iz Mire, ki je živel na prelomu 3. in 4. stoletja in deloval na ozemlju današnje Turčije. Na Slovenskem je sv. Nikolaj prepoznan tudi kot sv. Miklavž, zaščitnik pred poplavami, predvsem pa kot dobrotnik, ki goduje 6. decembra in otrokom deli darove. Na glavnem oltarju v cerkvi mu ob straneh stojita sv. Florjan, zaščitnik pred poplavami, in sv. Lucija, zavetnica za zdravje oči. Bogato poslikavo v notranjosti se pripisuje mojstru Bolfangu. Podobne ali celo enake upodobitve svetnikov kot v cerkvi v Mevkužu lahko vidimo tudi po cerkvah v Mačah pri Preddvoru, Crngrobu in Strahinju.
Posebnost v cerkvi je med drugim tudi upodobitev »rajske ptice« in grba škofa Tomaža Hrena. Ta je najbolj poznan iz obdobja razcveta protestantizma na Slovenskem. Grb je bil verjetno naslikan ob ponovni posvetitvi cerkve ob takratnem izgonu protestantov.
Na enem od zvonov, ki jih je vzela prva svetovna vojna, sta bila na obodu zvona upodobljena pes in zajec, kar bi utegnilo vsaj deloma potrditi del legende o nastanku vasi.

Scroll to Top