Za agencije

Spoštovani poslovni partnerji! 

Z aprilom 2023 je soteska Vintgar postala prva naravna vrednota z omejenim obiskom v Sloveniji. Z odredbo Ministrstva za naravne vire in prostor je število obiskovalcev v soteski omejeno na 245 obiskovalcev na uro. 

Za večje skupine obvezna najava končnega števila obiskovalcev po kategorijah vsaj 4 dni pred prihodom na info@vintgar.si!

Prej kot boste napravili rezervacijo, več možnosti imate za prost termin. Po prejetju obrazca vam bomo, v kolikor bo željeni termin na voljo, poslali dokument s potrditvijo
rezervacije, za katerega vas prosimo, da ga ob prihodu na blagajni izročite našemu osebju. S potrjeno rezervacijo bo vaš vstop v sotesko zagotovljen, razen v primeru naravne nesreče ali izrednih vremenskih razmer. V kolikor vaš željeni termin vstopa ne bo na voljo, vam bomo potrdili prvi možni termin vstopa. 

Skupine brez potrjene rezervacije ne morejo koristiti agencijskih cen, prav tako si v primeru obiska nenajavljene skupine pridržujemo pravico do zavrnitve vstopa v sotesko zaradi popolne zasedenosti prostih mest.


Obisk soteske poteka enosmerno. Vstopna točka se nahaja na naslovu Podhom 80 in poteka v smeri slapa Šum. Vrnitev na vstopno točko skozi sotesko ni mogoča.

Avtobus goste pripelje do centralnega parkirišča Lip Bled (P3), kjer gostje izstopijo iz avtobusa ter se podajo do blagajne. Avtobus na P3 lahko postoji maksimalno 15 minut, nato pa pot nadaljuje preko Kočne na parkirišče P4 (koordinate: 46°24’25.4″N 14°06’29.1″E ) na Blejski Dobravi (pri pokopališču). Vožnja z avtobusom skozi naselje Blejska Dobrava ni dovoljena (zaradi prenizkega podvoza), zato voznik avtobusa uporabi obvoznico PC Črna vas, ki ga pripelje do parkirišča P4 . 

Skupina pri blagajni na parkirišču opravi prevzem/nakup kart za vstop v sotesko, potem pa se vkrca na avtobus, ki jih pripelje do vstopa. Na vstopni točki se nahaja brunarica, v kateri so gostom na voljo lokalni spominki, osvežilne pijače, topli napitki, sladoled in sendviči.
Sanitarije so za brunarico na vhodu pred vstopom v sotesko.
S skeniranjem vstopnice na vhodu gostje vstopijo v sotesko in se sprehodijo do slapa Šum, ki se nahaja na koncu soteske (1,6 km). Slap Šum velja za največji rečni slap v Sloveniji. V pomladnih in jesenskih mesecih je slap zelo vodnat, v samem poletju pa zaradi nizkega vodostaja izgubi svojo moč. Nad slapom goste pričaka brunarica Šum, v kateri so na voljo topli in osvežilni napitki, sladoled in spominki. Za
brunarico po stopnicah navzdol so tudi sanitarije.

Od slapa Šum se pešpot nadaljuje po makadamski poti v hrib do parkirišča P4 na Blejski Dobravi (1,2 km), kjer goste že čaka avtobus. V neposredni bližini parkirišča P4 se nahaja tudi info točka, kjer so na voljo tako informacije, vezane na sotesko Vintgar, kot tudi ponudba lokalnih spominkov, osvežilnih pijač in sladoledov. Na parkirišču P4 obiskovalci lahko brezplačno uporabljajo toalete. S klikom na povezavo si lahko ogledate Pešpot od P1 do P4. Ogled soteske traja približno uro in pol. Čas ogleda je namreč težko časovno opredeliti, saj je odvisen od hitrosti hoje obiskovalcev in ustavljanja zaradi občudovanja lepot narave in fotografiranja le-teh.
Ob parkirišču P4 je pokopališče, zato prosimo, da avtobusi na goste čakajo z ugasnjenim motorjem.
Prav tako vas prosimo, da obiskovalci zadnjih 200 m poti od slapu Šum do P4 prehodijo v tišini oziroma tišjem tonu pogovora, saj pot vodi mimo pokopaliških vežic.

Za obisk soteske sta obvezni primerna pohodna obutev in solidna fizična pripravljenost. Prosimo vas, da ob obisku goste obvestite o pravilih, ki veljajo v soteski. Zaradi varnosti obiskovalcev v soteski ni dovoljeno:
– Plezanje po ograjah in mostovih
– Zapuščanje označenih poti
– Približevanje reki
– Plavanje v soteski in pri slapu Šum
– Hoja v napačno smer proti vstopni točki
– Odlaganje kakršnihkoli odpadkov in smeti.

Scroll to Top